Allergieën

Allergieën - een epidemie in de moderne samenleving

Allergie betekent letterlijk 'veranderde reactie'. Allergieën zorgen ervoor dat het lichaam 'overmatig reageert' op wat normaliter onschadelijke stoffen zijn. Voorbeelden zijn huisstofmijtallergie, hooikoorts en voedselallergie. Het immuunsysteem ziet sommige stoffen als indringers, waartegen zij zich moet 'wapenen', wat resulteert in een overgevoeligheidsreactie die verschillende vormen aan kan nemen.

De eerste melding van een allergie dateert van ongeveer 3.000 jaar v. Chr. Het zou echter nog enkele millennia duren voordat de eerste accurate beschrijving op zou duiken: in het jaar 1800 beschreef een Engelse arts hooikoorts als 'een zomerse verkoudheid'. Hooikoorts werd echter bijna honderd jaar later pas geassocieerd met andere allergieën.

De laatste honderd jaar zien we sterke stijging van het aantal mensen met allergische verschijnselen. De oorzaak daarvan is nog niet vastgesteld. Het is niet onwaarschijnlijk dat onze levensstijl, de industrialisatie en andere omgevingsfactoren daarbij een rol spelen. De afgelopen eeuw is onze kennis over allergieën enorm vergroot, wat een betere behandeling mogelijk maakt.